Mozartova 2917 08 Trnava
Štefana Moyzesa 11917 01 Trnava

Varené víno podľa nás :)

21. 12. 2017 14:37

Milí zákazníci, prinášame vám osvedčený recept na chutné (aj zdravé) varené víno :)

Čo budeme potrebovať:

1 liter (červeného/bieleho) vína;

Náš tip: ak varíte červené, odporúčame červené polosladké, má v sebe prirodzený zvyškový cukor a preto ho netreba príliš dosládzať. Pri bielom odporúčame biele polosladké, prípadne muškát polosuchý. V zásade sa na varenie hodí akékoľvek víno z našej ponuky.

1dl vody

4 PL Kryštálového cukru (alebo med, trstinový cukor)

2 ks celej škorice

6ks celých klinčekov

Korenie (podľa vlastného výberu)

Sušené hrozienka, pomarančová šťava, plátky pomarančov..

Postup prípravy:

Do hrnca nalejeme vodu. Ako prvý pridáme cukor/môže byť aj med, ďalej pridáme ostatné ingrediencie - škoricu, klinčeky, plátky pomarančov, niekto zvykne pridávať i sušené hrozienka. Osladenie vareného vína je individuálne, niekomu chutí sladké ako med, druhý ho nezvykne sladiť vôbec.

Vodu v hrnci necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a povaríme približne 10 minút, aby sa väčšina vody vyvarila a aby sa do nej uvoľnili všetky voňavé arómy z ingrediencií.

Do hrnca vylejeme víno, plameň stíšime na minimum, dobre zamiešame a pomaly zohrievame. Skontrolujeme, či je víno dostatočne sladké.

Pozor, víno nesmie vrieť. Pri teplote nad 70° sa začína odparovať alkohol veľmi rýchlo a víno stráca na svojej pôvodnej chuti. Ak chcete mať víno s obsahom alkoholu, varte ho na 60°.

Uvarené ho môžeme nechať ešte 5 minút „odležať“, aby sa zintenzívnila chuť korenín. Podávame horúce.

Na zdravie :) 

Platí pre prevádzky:

  • Mozartova 2
  • Študentská 35
  • Štefana Moyzesa 11
  • Na Hlinach 50/b
<
Varené víno podľa nás :)