Milí zákazníci, prinášame vám osvedčený recept na chutné (aj zdravé) varené víno :)
Čo budeme potrebovať:
1 liter (červeného/bieleho) vína;
Náš tip: ak varíte červené, odporúčame červené polosladké, má v sebe prirodzený zvyškový cukor a preto ho netreba príliš dosládzať. Pri bielom odporúčame biele polosladké, prípadne muškát polosuchý. V zásade sa na varenie hodí akékoľvek víno z našej ponuky.
1dl vody
4 PL Kryštálového cukru (alebo med, trstinový cukor)
2 ks celej škorice
6ks celých klinčekov
Korenie (podľa vlastného výberu)
Sušené hrozienka, pomarančová šťava, plátky pomarančov..
Postup prípravy:
Do hrnca nalejeme vodu. Ako prvý pridáme cukor/môže byť aj med, ďalej pridáme ostatné ingrediencie - škoricu, klinčeky, plátky pomarančov, niekto zvykne pridávať i sušené hrozienka. Osladenie vareného vína je individuálne, niekomu chutí sladké ako med, druhý ho nezvykne sladiť vôbec.
Vodu v hrnci necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a povaríme približne 10 minút, aby sa väčšina vody vyvarila a aby sa do nej uvoľnili všetky voňavé arómy z ingrediencií.
Do hrnca vylejeme víno, plameň stíšime na minimum, dobre zamiešame a pomaly zohrievame. Skontrolujeme, či je víno dostatočne sladké.
Pozor, víno nesmie vrieť. Pri teplote nad 70° sa začína odparovať alkohol veľmi rýchlo a víno stráca na svojej pôvodnej chuti. Ak chcete mať víno s obsahom alkoholu, varte ho na 60°.
Uvarené ho môžeme nechať ešte 5 minút „odležať“, aby sa zintenzívnila chuť korenín. Podávame horúce.
Na zdravie :)
Platí pre prevádzky: